Στην Κύπρο του προεδρικού συστήματος και του προβληματικού συντάγματος οι νομοθέτες έχουν μειωμένη εξουσία στην διακυβέρνηση του τόπου, πόσο μάλλον στο Κυπριακό πρόβλημα όπου δεν έχουν καμιά εξουσία. Για αυτό δεν θα καπηλευτώ τον πόνο των θυμάτων του πραξικοπήματος και της εισβολής για πολιτικό όφελος. Οι νομοθέτες και τα κόμματα δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα για αυτό δεν θα τάξω επαγγελματικές και οικονομικές σωτηρίες.

Είμαι ενεργός πολίτης και όχι πολιτικός και παρόλο που επιδιώκω να ασχοληθώ με την πολιτική σαν νομοθέτης δεν σκοπεύω να το κάνω σαν καριερίστας. Είμαι από την φύση μου Δημοκράτης, είμαι αδογμάτιστος, δεν χρωστάω πολιτικές χάρες σε κανέναν και πιστεύω στην συλλογικότητα. Δεν θα τάξω φούρνους παξιμάδια όμως θα εγγυηθώ ότι δεν θα λουφάρω στα καθήκοντα μου και δεν θα ψηφίσω κανένα νομοσχέδιο χωρίς να έχω κατανόηση και σφαιρική αντίληψη του θέματος. Όσον αφορά τις προσωπικές μου πρωτοβουλίες, πρόθεση μου είναι να ασχοληθώ δυναμικά με τα ακόλουθα θέματα.

Αιμοδότες του ποδοσφαίρου

Σε μια έρευνα που άρχισε το 2007 η ΟΥΕΦΑ διαπίστωσε ότι οι πλειοψηφία των εθνικών ομοσπονδιών ήθελαν να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των συλλόγων και των οπαδών για να ωθήσουν τους οπαδούς στο να γίνουν “πιο σοβαροί και υπεύθυνοι συνεταίροι”. Για να το πετύχει αυτό η ΟΥΕΦΑ στήριξε διάφορες Ευρωπαϊκές οργανώσεις οπαδών όπως την Supporters Direct Europe (SD Europe) και τους Football Supporters Europe (FSE) . H ΟΥΕΦΑ επίσης αναγνώρισε ότι οι οπαδοί είχαν αγνοηθεί στον διάλογο γύρω από το ποδόσφαιρο όμως έπρεπε να θεωρηθούν σημαντικό κομμάτι της ποδοσφαιρικής οικογένειας. Αποτέλεσμα της δέσμευσης για περισσότερη εμπλοκή των οπαδών ήταν η έκδοση του εγχειρίδιου του Supporters Liaison Officer (SLO) το 2011. Ο SLO είναι ο συνδετικός κρίκκος μεταξύ του σύλλογου και των οπαδών της ομάδας τους.
Από την σεζόν 2012-13 η ΟΥΕΦΑ απαιτεί από τα μέλη της να ορίζουν έναν SLO για να μπορούν να συμμετέχουν στο Champions League και το Europa League. Η θεσμοθέτηση αυτού του ρόλου ήταν αποτέλεσμα πολυετών διαβουλεύσεων μεταξύ της ΟΥΕΦΑ και του Supporters Direct.

Η ιδέα του Supporters Liaison Officer ξεκίνησε στην Γερμανία το 1992 από τον εθνικό οργανισμό αθλητισμού και ασφάλειας, σαν στρατηγική για αντιμετώπιση της βίας που ταλάνιζε τα γήπεδα της χώρας τις δεκαετίες του ’70 και ’80. Από την σεζόν 2018-19 οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα υποχρεώνονται να εργοδοτούν 3 SLO πλήρης απασχόλησης. Στην Premier League η υποχρέωση είναι για έναν ενώ στην Πολωνία και την Σουηδία ο θεσμός σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία όσο αφορά την μείωση της βίας στα γήπεδα. Χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό και πολύ πιο σοβαρά προβλήματα βίας και εγκληματικότητας επέλεξαν να δώσουν ευθύνες και δικαιώματα στους οργανωμένους οπαδούς. Στην Ιταλία όπου επέλεξαν την μέθοδο της κάρτας φιλάθλου το 2010 απέτυχαν παταγωδώς με αποτέλεσμα την ακύρωση της το 2017. Στην Τουρκία που εφαρμόζεται το μέτρο οι πωλήσεις εισιτήριων των ομάδων μειώθηκαν κατα 50%.

Η Κύπρος ήταν παγκόσμιο φαινόμενο όσο αφορούσε την προσέλευση οπαδών στους ποδοσφαιρικούς αγώνες σε σχέση με τον πληθυσμό της. Οι Κυπριακές ομάδες είχαν τεράστιες επιτυχίες στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω της προσέλευσης του κόσμου και της πίεσης που ασκούσαν οι οργανωμένοι οπαδοί με τον παλμό τους στις αντίπαλες ομάδες.

Τα πλείστα πολιτικά / κομματικά πρόσωπα, κάπου κάπως κάποτε εκμεταλλεύτηκαν ένα ή περισσότερα αθλητικά σωματεία και κατ’ επέκταση τους οπαδούς τους για πολιτικό όφελος. Πολλοί υποψήφιοι βρέθηκαν σε σωματεία και σε συνδέσμους φιλάθλων σε προεκλογικές περιόδους. Όταν όμως συζητούσαν την αλλαγή του περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμο δεν έλαβαν υπόψιν τις απόψεις των οργανωμένων συνόλων που αντιπροσωπεύουν τους αιμοδότες του ποδοσφαίρου.


Το γεγονός ότι η κομματοκρατία αγνόησε τις αντιρρήσεις των συνδέσμων φιλάθλων για την προσθήκη του μέτρου της κάρτας φιλάθλου προχωρόντας στην εφαρμογή του, οδήγησε στην κατακόρυφη μείωση της προσέλευσης θεατών στα γήπεδα και ουσιαστικά στην καταστροφή ενός πολύ πετυχημένου προϊόντος όπως ήταν το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Ποδόσφαιρο χωρίς οπαδούς και παλμό δεν είναι ποδόσφαιρο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν την ρύθμιση της νομοθεσίας και την προσθήκη του μέτρου της κάρτας φιλάθλου οι Κυπριακές ομάδες είχαν δεκάδες συμμετοχές στην Ευρώπη με την παρουσία χιλιάδων θεατών χωρίς ποτέ να γίνουν επεισόδια, ακόμα και όταν οι αντίπαλοι ήταν Τουρκικές ομάδες. Ο λόγος που διεξήχθησαν οι Ευρωπαϊκοί αγώνες των ομάδων μας χωρίς παρατράγουδα οφείλεται στο γεγονός ότι η ΟΥΕΦΑ είναι αμείλικτη σε παραβατικές εγκληματικές συμπεριφορές και τιμωρεί παραδειγματικά τους συλλόγους, που ευθύνονται για αυτές οι οπαδοί τους, χωρίς εκπτώσεις. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία όμως δεν βασίζεται μόνο στην τακτική τιμωρίας, παράλληλα φροντίζει όπως -

 • Τα γήπεδα που διεξάγονται οι αγώνες να είναι κατάλληλα για ανθρώπινη παρουσία.
 • Οι ομάδες ορίσουν εκπρόσωπο των οπαδών (SLO) για να συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
 • Οι σύλλογοι που συμμετέχουν λειτουργούν με κανόνες Financial Fair Play.
 • Δεν αφήνει κίτρινους και κόκκινους φακέλους να αιωρούνται.
 • Τιμωρεί τους κακούς διαιτητές και τους βαθμολογεί βάση την απόδοση τους και όχι βάση των γνωριμιών τους ή την πολιτική τους πεποίθηση.
 • Οι διοργανώσεις της διεξάγονται χωρίς προκατάληψη.
Αιτίες της βίας

Η βία στους αθλητικούς χώρους αδιαμφισβήτητα ήταν ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα πριν την ερήμωση των γηπέδων από τους ειδήμονες. Τώρα η βία των γηπέδων απλά μεταφέρθηκε αλλού, εξάλλου η βία δεν είναι φαινόμενο που παρουσιάζεται μόνο στον αθλητισμό. Βρίσκεται και μέσα σε οικογένειες, σε σχολικές εκδρομές, σε κλαμπ και σε διάφορους άλλους τομείς της κοινωνίας.

Η γενική πεποίθηση του κράτους της κομματοκρατίας της ΚΟΠ και του ΚΟΑ όταν συζητούσαν για αλλαγή της νομοθεσίας, ήταν ότι οι μοναδικοί υπεύθυνοι για την βία στα γήπεδα ήταν οι σύνδεσμοι φιλάθλων - στην πραγματικότητα όμως πολύ πιο σοβαρές ευθύνες για την βία στα γήπεδα είχαν οι ίδιοι.

Νόμοι για παράνομες, βίαιες, ανήθικες και παραβατικές συμπεριφορές υπήρχαν από την ημέρα σύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όμως η αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει την νομοθεσία που υπήρχε οδήγησε στην ψήφιση του περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμου το 2008. Η συνεχιζόμενη αδυναμία του κράτους να εφαρμόσει τον νόμο του 2008 οδήγησε πρόσφατα στην προσθήκη της κάρτας φιλάθλου.

Η κομματοκρατία οδηγεί στην αναξιοκρατία με αποτέλεσμα οι προσλήψεις και οι προαγωγές των κρατικών υπαλλήλων να γίνονται με κομματικά κριτήρια, ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στην εξουσία, και όχι ανάλογα των ικανοτήτων. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην αστυνομία με αποτέλεσμα σε πολλούς υψηλού κινδύνου αγώνες των Κυπριακών πρωταθλημάτων η σε διαδηλώσεις οι υπεύθυνοι αξιωματικοί να αποτυγχάνουν στον τομέα της διαχείρισης πλήθους. Πολλές φορές, αστυνομικοί λόγω κακής εκπαίδευσης συμπεριφέρθηκαν σαν χούλιγκαν και όχι σαν επαγγελματίες.

Κομματικά στελέχη δεν δίστασαν να επέμβουν και να “μιλήσουν” στις αρμόδιες αρχές για να καλύψουν εγκλήματα “δικών τους” είτε αυτά αφορούσαν βίαιες συμπεριφορές είτε χειραγώγηση αγώνων είτε οικονομικά εγκλήματα.

Σε αντίθεση με την ΟΥΕΦΑ, η ΚΟΠ αντιμετωπίζει τους οπαδούς σαν πελάτες, όχι σαν συνεταίρους και η άρνηση της να συμπορευτεί με τα οργανωμένα σύνολα των οπαδών στην αντίρρηση τους για εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η ΚΟΠ ουδέποτε έλαβε υπόψιν τις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τα δικαιώματα των οπαδών.

 • Κίτρινοι και κόκκινοι φάκελοι μένουν στο συρτάρι,
 • Διαιτητές με κάκιστη απόδοση όχι μόνο μένουν ατιμώρητοι αλλά προάγονται.
 • Παράγοντες των ομάδων που τοποθετούνται δημόσια με εμπρηστικές δηλώσεις σε επίπεδο “καντίνας των φυλακών” μένουν ατιμώρητοι.
 • Γήπεδα “τρώγλες” με καντίνες που πουλούν νερό της βρύσης με σάντουιτς 3 ημερών στα €5 και τουαλέτες που θα ντρεπόταν ένας αδέσποτος σκύλος να επισκεφθεί.
 • Ύποπτος έλεγχος του Financial Fair Play των ομάδων.
 • Οι ώρες και μέρες που ορίζονται για να διεξαχθούν οι αγώνες.
 • Εξαναγκασμός των οπαδών να καταναλώνουν τρόφιμα και ποτά μόνο από τις καντίνες των σταδίων.
Νομοθεσία κατα βούληση

Ο περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμος εφαρμόζεται κατα βούληση. Ο νόμος προνοεί ότι τα γήπεδα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό ασφαλείας, δηλαδή να έχουν θέσεις και διευκολύνσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες, κατάλληλα καθίσματα, κατάλληλες υποδομές, κατάλληλες εγκαταστάσεις. Όπως για παράδειγμα -

 • Στους χώρους των θεατών να υπάρχουν μικρά τμήματα, οικογενειακά θεωρεία και άνετα καθίσματα.
 • Οι χώροι υγιεινής και αναψυχής φροντίζονται με συνεχή καθαριότητα και σωστή λειτουργία.
 • Στους χώρους για άτομα με ειδικές ανάγκες δημιουργούνται ειδικοί χώροι εστίασης και υγιεινής με όλες τις απαιτούμενες διευκολύνσεις.
 • Τηλεοπτικό σύστημα κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης
 • Ο ΚΟΑ εξασφαλίζει τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών προγραμμάτων ή μέτρων παρέμβασης με σκοπό την πρόληψη και ελαχιστοποίηση των κινδύνων επανάληψης αδικημάτων.
 • Ο ΚΟΑ λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, όπως εκπαίδευση και κατάρτιση για την αποθάρρυνση και μείωση των περιστατικών βίας στους αθλητικούς χώρους και τη διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος μεταξύ των φιλάθλων·
 • Ο ΚΟΑ σε συνεργασία με άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες, την οικεία ομοσπονδία, σωματείο ή αθλητική εταιρεία ή σύλλογο πρώτης κατηγορίας, όπου αυτό αρμόζει, λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει τη διαθεσιμότητα αποτελεσματικών προγραμμάτων ή μέτρων παρέμβασης, με σκοπό την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων επανάληψης αδικημάτων που προβλέπονται στον Νόμο.
 • Ο ΚΟΑ προβαίνει σε κατάλληλες ενέργειες, ακόμη και μέσω του διαδικτύου, όπως ενημερωτικές εκστρατείες και εκστρατείες ευαισθητοποίησης της κοινή γνώμης, προγράμματα έρευνας και εκπαίδευσης, ενδεχομένως σε συνεργασία με τις οικείες ομοσπονδίες, σωματεία ή αθλητικές εταιρείες ή συλλόγους πρώτης κατηγορίας, οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και τον περιορισμό του κινδύνου που διατρέχουν νεαροί ή ανήλικοι φίλαθλοι να πέσουν θύματα βίας σε αθλητικούς χώρους.


Αν το κράτος ο ΚΟΑ και η ΚΟΠ εφάρμοζαν τις νομοθεσίες με επαγγελματισμό, αν φρόντιζαν πρώτα για την ασφάλεια των γηπεδικών εγκαταστάσεων και την καταλληλότητα τους, εφάρμοζαν μέτρα πρόληψης, διαμόρφωναν φιλικό περιβάλλον μεταξύ των φιλάθλων, διέθεταν αποτελεσματικά προγράμματα με σκοπό την πρόληψη, χτυπούσαν την διαπλοκή την διαφθορά και τους χειραγωγημένους αγώνες και άφηναν την δικαιοσύνη να επιτελέσει το έργο χωρίς κομματικές και άλλες παρεμβάσεις τότε ίσως στο τέλος να αντιλαμβάνονταν ότι δεν θα είχε νόημα η προσθήκη του μέτρου της κάρτας φιλάθλου στην νομοθεσία.

Παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

Το μέτρο της κάρτας φιλάθλου παραβιάζει το κατοχυρωμένο ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιωτικότητας. Η Ιδιωτικότητα είναι το δικαίωμα ενός ατόμου ή μιας ομάδας, να αποφασίζουν από μόνοι τους για το πότε, πώς και μέχρι ποιο σημείο οι πληροφορίες που αφορούν αυτούς θα διαβιβάζονται σε άλλους. Η ιδιωτικότητα έχει αναγνωριστεί ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και σε μία δημοκρατική κοινωνία πρέπει να προστατεύεται.
Το άρθρο 1 της οδηγίας 2002/58 της ΕΕ ξεκαθαρίζει πως πρέπει να διασφαλίζεται ισοδύναμο επίπεδο προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, ιδίως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή. Είναι τα δικαιώματα της προστασίας της προσωπικότητας και του ιδιωτικού βίου, που ορίζεται ως το δικαίωμα του ατόμου «να μην ενοχλείται από άλλους και να αφήνεται μόνο στην ηρεμία του».

Τα αθλητικά σωματεία της Κύπρου στην τεράστια τους πλειοψηφία είναι πολιτικοποιημένα, συνεπώς αν δηλώσεις την ομάδα που υποστηρίζεις φανερώνεις και ποια πολιτική σκέψη συμμερίζεσαι. Την πολιτική μας πεποίθηση και την ομαδική μας προτίμηση έχουμε την ελευθερία να την εκφράσουμε δημόσια έχουμε όμως και το δικαίωμα να τις κρατήσουμε μυστικές. Μπορεί να μην δηλώνεις την ομάδα που υποστηρίζεις στην υποβολή αίτησης της κάρτας φιλάθλου, φαίνεται όμως σε ποιο γήπεδο πας και ποια ομάδα παρακολουθείς. Σε ένα κράτος που προσλαμβάνει, προάγει η αφήνει στάσιμους υπάλληλους με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις τους μπορεί να γίνει κατανοητός ο λόγος που υπάρχουν επιφυλάξεις από κάποιους για το πώς και από ποιους φυλάσσονται τα προσωπικά δεδομένα και για το πως και από ποιους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.

Το μέτρο της κάρτας φιλάθλου στην νομοθεσία προνοεί ότι “οποιοδήποτε πρόσωπο προτίθεται να εισέλθει σε αθλητικό χώρο, στον οποίο θα διεξαχθεί αγώνας όπου λαμβάνει μέρος σωματείο, αθλητική εταιρεία ή σύλλογος πρώτης κατηγορίας ή που έχει διεθνή διάσταση πρέπει να έχει κάρτα φιλάθλου”. Δηλαδή η κάρτα ισχύει μόνο για τους οπαδούς της πρώτης κατηγορίας και δεν ισχύει για τους οπαδούς των μικρότερων κατηγοριών η για οπαδούς των φιλοξενουμένων σε διεθνής αγώνες. Εξάλλου η νομοθεσία μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε ελάχιστα γήπεδα της Κύπρου όπως είναι η κατάσταση τους σήμερα. Ένα μέτρο του νόμου που δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθολικά και εφαρμόζεται επιλεκτικά δεν πρέπει να ισχύει καθόλου γιατί με την εφαρμογή του προκύπτουν θέματα ανισότητας.

Πρόληψη

Παρόλη την προσπάθεια των εμπνευστών της κάρτας φιλάθλου να δαιμονοποιήσουν τους συνδέσμους φιλάθλων η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Σίγουρα όλοι οι σύνδεσμοι φιλάθλων σε κάποια στιγμή έχουν προκαλέσει η έχουν λάβει μέρος σε βίαια επεισόδια, όμως παράλληλα όλοι οι σύνδεσμοι φιλάθλων πολλαπλάσιες φορές έχουν οργανώσει κοινωνικές και φιλανθρωπικές δράσεις ενώ ο αλληλοσεβασμός και η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του εκάστοτε συνδέσμου είναι παραδειγματικές. Η ύπαρξη των συνδέσμων φιλάθλων είναι κίνητρο συνεύρεσης που έχει άμεση σχέση με τον αθλητισμό και ο αθλητισμός είναι ιδανικός τόσο σαν κανάλι επικοινωνίας μεταξύ της πολιτείας και των νέων όσο και σαν χώρος που τα πρότυπα που θαυμάζουν οι νέοι είναι αθλητές. Οι σύνδεσμοι είναι οργανωμένα σύνολα, κάποια με πολυετή ιστορία, και οι απόψεις τους θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν σε θέματα που τους αφορούν.

Το Supporters Direct (SD) είναι μια πανευρωπαική οπαδική οργάνωση που παρέχει στήριξη και βοήθεια σε οπαδικούς συνδέσμους για να έχουν περισσότερες ευθύνες και να εξασκούν δημοκρατική αντιπροσώπευση στους συλλόγους που υποστηρίζουν. Η ΟΥΕΦΑ σήμερα χρηματοδοτεί το SD για να έχει πανευρωπαική δράση στο ποδόσφαιρο. Ένας από τους κοινούς στόχους της ΟΥΕΦΑ και του SD είναι να ωθήσουν τους οργανωμένους οπαδούς της Ευρώπης να αγοράζουν μετοχές, για να έχουν αντιπροσώπευση στα διοικητικά συμβούλια των ομάδων τους, γιατί πιστεύουν ότι ο οπαδικός έλεγχος είναι αποτρεπτικός παράγοντας για κάθε λογής επιχειρηματία που σκοπέυει να χρησιμοποιήσει κάποιον αθλητικό σύλλογο για ύποπτους λόγους. (Στήσιμο αγώνων, ξέπλυμα χρήματως κλπ.).

Ίσως κάποιοι να μην θέλουν τους οργανωμένους οπαδούς μέσα στα πόδια τους και για αυτό τους δαιμονοποιούν και τους παρουσιάζουν σαν “εγκληματικές οργανώσεις”. Δεν ξέρω! Αυτό που ξέρω είναι ότι η ΟΥΕΦΑ, αντί να προσπαθεί να τους εξοντώσει, προτιμά να θεωρεί τους οπαδικούς συνδέσμους σαν ιδανικούς συνεταίρους για αντιμετώπιση της βίας των εγκληματικών πράξεων της διαφθοράς και της διαπλοκής στον αθλητισμό.

Οικονομία και διαφάνεια

Οι πολιτικές οι οποίες αποκομίζουν τα βέλτιστα οικονομικά οφέλη από τον αθλητικό τομέα προς
όφελος της κοινωνίας μέσω κοινωνικών αναπτύξεων, ιδίως σε δύσκολες οικονομικές περιόδους,
μπορούν να έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στη ζωή των πολιτών.

Ο σωματειακός αθλητισμός είναι η ραχοκοκαλιά του κυπριακού αθλητισμού. Τα σωματεία έχουν
χάσει την παλιά τους μορφή βασιζόμενη στον εθελοντισμό όντας καθαρά μη κερδοσκοπικές
οργανώσεις. Πλέον πολλά σωματεία λειτουργούν με επαγγελματικό πλάνο και οργάνωση. Αυτό δεν είναι κακό, κακό είναι ο μη εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου ώστε να κρατήσουν και την παλιά τους μορφή (προσφορά στην κοινωνία) αλλά και την σύγχρονη (επαγγελματικός ερασιτεχνικός αθλητισμός).

Έχω ως σκοπό την προώθηση πολιτικών οι οποίες να διασφαλίζουν την σωστή διακυβέρνηση για τη διατήρηση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης για όλους τους αθλητές και τους αθλητικούς οργανισμούς. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη θέσπιση πολιτικών και εναρμόνιση με ευρωπαϊκές δράσεις αντιμετώπισης πάγιων ζητημάτων όπως το ντόπινγκ και η χειραγώγηση αγώνων, και η ρύθμιση μεταγραφών των ομάδων κατά τρόπο που να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση και ελεύθερη διακίνηση βάσει των αρχών της ΕΕ.

Αθλητισμός στα Σχολεία και καλλιέργεια του Ολυμπισμού

Τα οφέλη του αθλητισμού για την σωματική και ψυχική μας υγεία είναι πασίγνωστα. Ο Ολυμπισμός
είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας μας από την αρχαιότητα και θα έπρεπε να καλλιεργείται σαν ιδεώδες από νεαρή ηλικία γιατί η καλλιέργεια του στα σχολεία σαν ιδεώδες με πρακτικά και θεωρητικά μέσα είναι η καλύτερη πρόληψη για την βία μεταξύ των οπαδών. Το “Ευ Αγωνίζεσθαι” και η “Ευγενής Άμιλλα” είναι χρησιμότατα εργαλεία που βοηθούν στην ανατροφή ηθικών ανθρώπων.


Ο αθλητισμός δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να χτίσουν έναν υγιή τρόπο ζωής, να συνεργαστούν για
την επίτευξη κοινών στόχων και να κατανοήσουν την έννοια του θεμιτού παιχνιδιού (fair play). Με
δεδομένο ότι είμαστε από τις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό στην παιδική παχυσαρκία αυτό
δείχνει και το πρόβλημα που επικρατεί στην εκγύμναση αλλά και στην διατροφή.

Οραματίζομαι μια κοινωνία που δίνει ίσες ευκαιρίες και ίσα δικαιώματα σε όλους τους νέους, σε σύγκριση με άλλους κλάδους εκπαίδευσης και εργοδότησης.

Οραματίζομαι ένα κράτος, που η Άθληση έχει την ίδια βαρύτητα που έχουν τα Μαθηματικά τα νέα Ελληνικά και τα υπόλοιπα αναγκαία μαθήματα του δημόσιου σχολικού προγράμματος, όπου η καθημερινή άσκηση θα είναι “τρόπος ζωής”.

Οραματίζομαι ένα σύστημα που προωθεί την εθελοντική εργασία γυμναστών σε
συνεργασία με τις ομοσπονδίες για εκμάθηση και προπόνηση του αθλήματος ειδικότητας
τους μέσα στο σχολικό πρόγραμμα και που να δίδονται κίνητρα για εμπλοκή και αξιοποίηση
του ιδιωτικού τομέα για να προσελκύσουν επενδύσεις σε νέες αθλητικές υποδομές.

Σε περίπτωση εκλογής μου στο κοινοβούλιο έχω την πρόθεση να -

 • Προωθήσω τροποποίηση της νομοθεσίας του “Περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους” νόμου για κατάργηση του μέτρου της κάρτας φιλάθλου.
 • Απαιτήσω θέσπιση του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό την αποτροπή βίας παρακινούμενη από ηθικούς αυτουργούς, καθώς και ελέγχου των σωματείων ως προς την νόμιμη και διαφανή λειτουργία τους.
 • Απαιτήσω την άμεση, ανεξάρτητη και ουσιαστική έρευνα για όλους τους κόκκινους φακέλους, με δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αυτών των ερευνών, με στόχο την διαφάνεια και πλήρη τιμωρία όσων εμπλέκονται.
 • Προωθήσω την ενσωμάτωση των συνδέσμων φιλάθλων στα κέντρα λήψεως αποφάσεων για θέματα που τους αφορούν, κάτι που θα ενδυναμώσει τον κοινωνικό διάλογο και θα διαμορφώσει ένα πλαίσιο πιο ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων έναντι των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η κοινωνία στο θέμα αυτό.
 • Απαιτήσω την πλήρη διαφάνεια και έλεγχο των οικονομικών λογαριασμών όλων ανεξαιρέτως των ομοσπονδιών από ανεξάρτητη επιτροπή διερεύνησης που θα αποτελείται και από άτομα εμπειρογνώμονες του εξωτερικού σε θέματα διαφθοράς και διαπλοκής.
 • Επιδιώξω τον καθορισμό των καλύτερων επιλογών για δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση του αθλητισμού σε επίπεδο βάσης.
 • Απαιτήσω τον εκσυγχρονισμό στα πρότυπα διακυβέρνησης στον αθλητικό τομέα για προώθηση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
 • Προωθήσω μέτρα με στόχο την καταπολέμηση της χειραγώγησης αγώνων και προώθηση της δίκαιης ρύθμισης του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα, με αυστηρότερη τιμωρία όσων συντηρούν αυτές τις νοοτροπίες.
 • Εργαστώ για εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον αθλητισμό και διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού για όλους τους αθλητές.
 • Εργαστώ προς την ενίσχυση της δυνατότητας καθολικής παρακολούθησης αγώνων και αθλητικών δρώμενων από θεατές μέσω ενίσχυσης της ποιότητας του θεάματος και εξάλειψης των κινδύνων κατά της σωματικής ακεραιότητας των παρευρισκόμενων.
 • Προωθήσω πολιτικές και κίνητρα με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού στην Κύπρο, μέσω ενός νομοθετικού πλαισίου ελκυστικού προς επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα.
 • Απαιτήσω το Κράτος να σταματήσει να δίνει πακτωλό χρημάτων μέσω του στοιχήματος σε LTD ομάδες και να αρχίσει να διοχετεύει αυτούς τους πόρους σε εγκαταστάσεις και σωματεία που δουλεύουν με παιδιά.
 • Προωθήσω μηχανισμούς που να στοχεύουν την καλύτερη συνεργασία μεταξύ σχολικών μονάδων και σωματείων, με σκοπό την επένδυση σε σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
 • Εργαστώ για την προώθηση μέτρων για την βελτίωση της ποιότητας των προγραμμάτων φυσικής αγωγής και εκσυγχρονισμό της κατάρτισης των εκπαιδευτικών της Φυσικής Αγωγής μέσω ενίσχυσης των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων τους. Επίσης θα προωθήσω να γίνει πρόσληψη επαγγελματιών γυμναστών στο δημοτικό, αύξηση των ωρών γυμναστικής στο γυμνάσιο και το λύκειο, και χτίσιμο μηχανισμών με σκοπό την καλύτερη συνεργασία με το πρόγραμμα του ΚΟΑ - Α.Γ.Ο.
 • Θα επιδιώξω, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, αλλαγή στο καθεστώς των κιλικίων με σκοπό την παροχή ποιοτικής διατροφής στους μαθητές.
 • Θα εργαστώ για την προώθηση, μέσα από εκσυγχρονισμό των αθλητικών λυκείων, την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε νέους αθλητές υψηλού επιπέδου παράλληλα με την αθλητική τους κατάρτιση, προς υποβοήθηση της ταυτόχρονης εξέλιξης σπουδών και αθλητικής δραστηριοποίησης.
 • Θα απαιτήσω να εξευρεθούν τρόποι για διευκόλυνση και ενίσχυση της ένταξης των μαθητών με αναπηρία στη γενική φυσική αγωγή και προώθηση προγραμμάτων για συμμετοχή τους σε Παραολυμπιακούς αγώνες. Η εκπόνηση και εφαρμογή για τα άτομα με αναπηρία προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, ψυχαγωγίας, ελεύθερου χρόνου, πολιτισμού και μαζικού αθλητισμού.
 • Θα εργαστώ για να προωθήσω την ενίσχυση της συμμετοχής των παιδιών σε ευρωπαϊκά αθλητικά προγράμματα ανταλλαγής διεθνών εμπειριών, υποστήριξη ερευνητικών δράσεων και μέτρων γύρω από τον αθλητισμό και την υγεία.
Πόλεμος κατά των ναρκωτικών

Για τον “πόλεμο κατά των ναρκωτικών”, το κράτος ξοδεύει δεκάδες εκατομμύρια κάθε χρόνο. Tα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έρευνας που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για λογαριασμό της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) το 2018 έδειξαν ότι το συνολικό κοινωνικό κόστος της χρήσης παράνομων ουσιών για την κοινωνία ανήλθε εκείνη την χρονιά στα €74.074.537 (στις 2 προηγούμενες έρευνες τα ποσά ήταν €60.582.792 για το 2016 και €31.858.589 για το 2006).

Τα €74.074.537 του 2018 δαπανήθηκαν αναλυτικά ως εξής:

 • €57.441.311 (77,5%) άμεσο κόστος επιβολής του νόμου.
 • €8.846.416 (11,9%) έμμεσο κόστος από τις απώλειες εισοδημάτων και παραγωγικότητας των χρηστών.
 • €5.152.327 (7%) άμεσο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • €1.625.305 (2,2%) άμεσο κόστος συντονισμού της ΑΑΕΚ
 • €1.009.178 (1,4%) άμεσο κόστος για πρόληψη και έρευνα.
Γεγονότα
 • Και οι τρεις έρευνες της ΑΑΕΚ έδειξαν ότι σχεδόν το 80% των δαπανών του “πόλεμου” του κράτους κατά των ναρκωτικών πάνε στην επιβολή του νόμου ενώ περίπου το 1.5% στην πρόληψη και την έρευνα.
 • Η στρατηγική του κράτους για τις παράνομες ουσίες στοίχισε στους φορολογούμενους πάνω από μισό δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία 15ετία και όμως δεν δημιουργήθηκε έστω και ένα δημόσιο κλειστό κέντρο απεξάρτησης.
 • Οι ψυχιατρικές εγκαταστάσεις του κράτους είναι σε αισχρή κατάσταση και η υπηρεσία υποστελεχωμένη.
 • Το κράτος διανέμει μόνο 100 με 200 σύριγγες τον χρόνο σε χρήστες ηρωίνης.
 • Την θεραπεία για ηπατίτιδα Γ δεν την καλύπτει το ΓΕΣΥ, στοιχίζει δεκάδες χιλιάδες ευρώ και το υπουργείο την παρέχει μετά από γραπτή αίτηση των φορέων. Όχι στα αρχικά στάδια της ασθένειας που είναι ιάσιμη αλλά στα τελικά που είναι θανατηφόρα.
 • Για να μπεί κάποιος χρήστης στο μοναδικό ανοιχτό πρόγραμμα απεξάρτησης της κυβέρνησης πρέπει να είναι καθαρός από χρήση για κάποιο χρονικό διάστημα και ανάλογα με την ουσία χρήσης. Το ίδιο απαιτούν και τα 2 κλειστά ιδιωτικά προγράμματα.
 • Ένας χρήστης δεν έχει την δυνατότητα να μπεί άμεσα σε πρόγραμμα απεξάρτησης αλλά μπαίνει σε λίστα αναμονής. Ειδικά για τους χρήστες ηρωίνης η υποτροπή μετά από την πρώτη απεξάρτηση είναι ο κανόνας όχι η εξαίρεση και είναι εκεί που χρειάζονται άμεση βοήθεια και όχι μετά από 2 η 3 μήνες όταν έχει άνοιγμα.
 • Το ανοιχτό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι πρόγραμμα ψυχολογικής στήριξης το οποίο όμως δεν έχει την δυνατότητα της θεραπείας της διπλής διάγνωσης.
 • Στο ανοιχτό πρόγραμμα της κυβέρνησης συνυπάρχουν μαζί χρήστες ανεξάρτητα από την ουσία που κάνουν χρήση. Χρήστες ηρωίνης / κοκαΐνης / κρακ / κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης / κάνναβης και αλκοόλ όλοι μαζί. Είναι πολύ πιθανό (έχει γίνει) να βρεθούν στην ίδια τάξη χρήστης ηρωίνης που προσπαθούσε να απεξαρτηθεί με τον ντίλερ/πουσερ που ήταν εκεί λόγω δικαστηρίου και για να γλιτώσει την φυλακή.
 • Η ουσιοεξάρτηση είναι ασθένεια. Τα ουσιοεξαρτημένα άτομα μπορεί να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα τους και να προσπαθήσουν το σταματήσουν όμως δεν μπορούν.
 • Η ποινικοποίηση μιας ασθένειας δεν ταιριάζει σε μια Δημοκρατική κοινωνία.
 • Η ανεργία και η φτώχεια είναι δύο από τα βασικά ζητήματα που προκαλούν τη συχνότερη εμφάνιση των φαινομένων χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών στην κοινωνία μας αλλά και παγκοσμίως.
 • Η έκφραση “πόλεμος κατά των ναρκωτικών” είναι παρωχημένη έκφραση της δεκαετίας του 70. Οι “ουσιοεξαρτώμενοι” συνάνθρωποι μας πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πρόβλημα δημόσιας υγείας.
 • Η ΥΚΑΝ συλλαμβάνει περίπου 1000 άτομα τον χρόνο για κατοχή παράνομων ουσιών, στην συντριπτική τους πλειοψηφία χρήστες.
 • Υπάρχουν χιλιάδες χρήστες κάνναβης στην Κύπρο που είναι διατεθειμένοι να επωμιστούν το ρίσκο της σύλληψης, της κράτησης της καταδίκης και του διασυρμού (ακόμα και για την κατοχή ελάχιστης ποσότητας) για να την καταναλώνουν.
 • Xρειάζεται κατά μέσο όρο 3 περίπου χρόνια για να προχωρήσει μια υπόθεση μικροποσότητας σε δίκη.
 • Πολλοί καρκινοπαθείς αναγκάζονται να αγοράζουν παράνομα αμφιβόλου ποιότητας κάνναβη (πολλές φορές ψεκασμένη με μεθαδόνη, άλλα οπιούχα, αροξόλ, άρωμα κάνναβης, γλυκόζη και πολλά άλλα) για να απαλύνουν τον πόνο τους ρισκάροντας ακόμα και τη φυλάκιση.
 • Η κάνναβη είναι κατα πολύ λιγότερο βλαβερή από τον καπνό και το αλκοόλ - ουσίες οι οποίες ελέγχονται και φορολογούνται.
 • Το κράτος χάνει πολλά λεφτά από την αφορολόγητη και μαύρη αγορά της κάνναβης.
 • 21 πολιτείες των ΗΠΑ νομιμοποίησαν την φαρμακευτική και ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, το ίδιο και ο Καναδάς και μερικές Ευρωπαϊκές και Λατινοαμερικάνικες χώρες. Οι θετικές συνέπειες είναι πλέον διαθέσιμες για μελέτη και όχι θεωρητικές όπως την περασμένη εικοσαετία πριν εφαρμοστούν πρακτικά.
Η Πρόταση
 • Νομιμοποίηση, Ρύθμιση, Νομιμοποίηση της κάνναβης. Η νομιμοποίηση, η ρύθμιση και η φορολόγηση της κάνναβης θα επιφέρει πολλά έσοδα στο κράτος, θα αποφορτίσει τα δικαστήρια και θα ελευθερώσει ικανούς αστυνομικούς για να ασχοληθούν με σοβαρά εγκλήματα.
 • Άμεση αποκατάσταση του λευκού ποινικού μητρώου όσων καταδικάστηκαν για χρήση κάνναβης. Με την υφιστάμενη νομοθεσία οι χρήστες που συλλαμβάνονται με μικροποσότητες η ίχνη κάνναβη και καταδικάζονται για χρήση τους στερείται το λευκό τους ποινικό μητρώο. Αυτό τους δημιουργεί κοινωνικό στιγματισμό και κατα πάσα πιθανότητα πρόβλημα στην εργασία τους. Το τίμημα που καλείται να πληρώσει ένας καταδικασθέντας χρήστης είναι δυσανάλογο σε σχέση με το <<έγκλημα>> που διέπραξε.
 • Τα έσοδα από την φορολογία μιας αυστηρά ρυθμισμένης νόμιμης αγοράς μπορούν να διατεθούν για την δημιουργία και διατήρηση ενός κρατικού μηχανισμού με κλειστά και σύγχρονα προγράμματα απεξάρτησης, ψυχολογικής στήριξης, επανένταξης, μείωσης της βλάβης κτλ. Τα οικονομικά οφέλη από μια τέτοια ρύθμιση θα επιφέρει τεράστια έσοδα στο κράτος που μπορούν να αξιοποιηθούν για διάφορες κοινωνικές ανάγκες και κρατικές υποδομές.
 • Μόλις το κράτος οργανωθεί για να μπορεί πραγματικά να βοηθήσει τους χρήστες θανατηφόρων ναρκωτικών τότε θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί η χρήση όλων των παράνομων ουσιών. Όταν οι χρήστες που είναι ασθενείς και θύματα σταματήσουν να φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια τότε θα την ζητήσουν άμεσα - το κράτος όμως θα πρέπει να μπορεί να την παρέχει.

Η Αναγέννηση και ο Διαφωτισμός σηματοδότησαν την ελευθερία των Ευρωπαίων και κατ’ επέκταση της ανθρωπότητας από την σκοταδιστική θεοκρατική περίοδο του Μεσαίωνα κατά την οποία καταπιέζονταν οι τέχνες, η λογοτεχνία και οι επιστήμες. Ήταν μια επανάσταση που ξεκίνησε από τους καλλιτέχνες της εποχής. Πιστεύουμε ότι μέσα από τις τέχνες μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη και πιο όμορφη κοινωνία. Εντούτοις, οι καλλιτέχνες της Κύπρου δεν έχουν καμιά κατοχύρωση στο επάγγελμα τους και αντιμετωπίζονται υποτιμητικά τόσο από το κράτος τόσο και από την κοινωνία.

Βιωσιμότητα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Επιβάλλεται η διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς ως μέσο έκφρασης διαχρονικής πολιτιστικής πολυμορφίας και πηγής βιώσιμης πολιτιστικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάπτυξης.

 • Εισήγηση για την υιοθέτηση και υλοποίηση καινοτόμων, ανθρωποκεντρικών και μακρόπνοων προσεγγίσεων στη διαχείριση και αξιολόγηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω δραστηριοτήτων αλληλοδιαδοχής με άλλα κράτη και προώθηση της συμμετοχικής διακυβέρνησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
 • Προώθηση μέσα από νομική ρύθμιση την υποχρέωση του κράτους για υιοθέτηση πρακτικών και καινοτόμων μέτρων βελτιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης των ιστορικών κτιρίων, ανασχεδιασμού και μετασχηματισμού του πολιτιστικού τοπίου και διαφύλαξης της ιστορικής κληρονομιάς από ακραίες κλιματικές συνθήκες στη βάση κατευθυντήριων γραμμών διασφάλισης αρχών ποιότητας.
 • Διαμόρφωση στρατηγικής ανάπτυξης διεθνών πολιτιστικών δράσεων και εντοπισμός κοινών διαπολιτισμικών ενδιαφερόντων, στόχων και προτεραιοτήτων σε διαφορετικούς τομείς όπως είναι ο πολιτισμός στις εξωτερικές υποθέσεις, η εκπαίδευση, η μετανάστευση, η αναπτυξιακή συνεργασία και τη επιχειρηματική πολιτική προς παραγωγική αξιοποίηση διεθνών σχέσεων.
Συνοχή και Ευημερία

Η πρόσβαση στον πολιτισμό και η συμμετοχή στην πολιτιστική ζωή προωθούν την ατομική χειραφέτηση, τη δημοκρατική συνείδηση και την κοινωνική συνοχή μέσω ανταλλαγών με άλλους λαούς και της συμμετοχής στα κοινά.

 • Εισήγηση για την ανάπτυξη καινοτόμων διαδικασιών για τη διαμόρφωση και διατήρηση ποιοτικής αρχιτεκτονικής μέσω της ισορροπίας ανάμεσα στις πολιτιστικές, κοινωνικές, οικονομικές, περιβαλλοντικές και τεχνικές πτυχές με γνώμονα την κοινωνική ευημερία με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική ένταξη και τη βιώσιμη ανάπτυξη των συνοικιών.
 • Προώθηση της προσαρμογής με το ψηφιακό περιβάλλον μέσω αξιοποίησης ψηφιακών τεχνολογιών ως μέσο ανάπτυξης διαδραστικών εργαλείων μεταξύ πολιτιστικών οργανισμών και διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
 • Απαίτηση για την αξιοποίηση του ψηφιακού πολιτισμού και της ψηφιακής εκπαίδευσης ως μέσο προώθησης της ανάπτυξης δημιουργικών δεξιοτήτων και κριτικής σκέψης των νέων.
 • Προώθηση της ευρείας συμμετοχής των πολιτών στις τέχνες και τον πολιτισμό ως μέσου προαγωγής της ενεργού συμμετοχής στα κοινά, διεύρυνσης του πνεύματος, της περιέργειας και της κριτικής σκέψης, με απώτερο στόχο την ανάδειξη κοινωνικών αξιών και ενδυνάμωση της δημοκρατίας.
 • Προώθηση της ισότητας των φύλων στον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα σε πολιτικό, διοικητικό και πρακτικό επίπεδο με έμφαση στην καταπολέμηση των στερεοτύπων και της σεξουαλικής παρενόχλησης, την πρόσβαση σε πόρους, την εκπροσώπηση σε θέσεις λήψης αποφάσεων και την αμοιβή.
Στήριξη Καλλιτεχνών και Επαγγελματιών Πολιτισμού

Η καλλιτεχνική ελευθερία είναι στενά συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες των επαγγελματιών του τομέα του πολιτισμού και των πολιτιστικών ιδρυμάτων.

 • Προώθηση με νομοθεσία την κατάρτιση καταλόγου επαγγελμάτων εικαστικών καλλιτεχνών, που δεν έχουν έσοδα από άλλους τομείς (καθηγητές τέχνης, δάσκαλοι σε φροντιστήρια, ιδιωτικές σχολές κλπ.) και έχουν συχνή παρουσία στα εικαστικά γίγνεσθαι του τόπου.
 • Απαίτηση να ζητηθεί από τους καλλιτέχνες αυτούς να υποβάλουν έργα για την Κρατική Πινακοθήκη ώστε η αγορά αυτών, να βοηθήσει αυτούς τους καλλιτέχνες να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την δημιουργία τους σε αυτές τις δύσκολες εποχές, ενώ ταυτόχρονα να εμπλουτιστεί και η Κρατική Πινακοθήκη.
 • Βελτίωση του καθεστώτος και των όρων εργασίας των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών του πολιτισμού και της δημιουργίας καθώς επίσης διασφάλιση ευνοϊκού και ασφαλούς περιβάλλοντος απασχόλησης.
 • Διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας που επιβάλλει η στροφή στα ψηφιακά μέσα και ειδικότερα η εμφάνιση της διαδικτυακής διανομής μουσικής, μέσω παραγωγικής αξιοποίησης των νέων απαιτήσεων δημιουργίας, παραγωγής, διανομής, κατανάλωσης και αποκόμισης εσόδων από τη μουσική.
 • Προώθηση της καινοτομίας, της οικονομικής βιωσιμότητας και της κοινωνικής ενσωμάτωσης μέσω διασφάλισης χρηματοδότησης σε θέματα πολιτισμού.

Η διαφθορά και η διαπλοκή μαστίζουν για αρκετά χρόνια την κοινωνία μας και διασύρουν την Κύπρο διεθνώς. Η ίδια η ύπαρξη τους υπονομεύει τον ίδιο τον θεσμό της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, καθώς συνδράμουν στη νοσηρή λειτουργία του Κράτους και απώλειες στα δημόσια οικονομικά. Σε αυτό το πλαίσιο οι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες, καθώς και οι λειτουργοί στην κρατική μηχανή πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους και με εφαρμογή αποτρεπτικών τιμωριών έτσι ώστε να επιτευχθεί η κάθαρση στην κοινωνία μας.

Προτάσεις
 • Αν εκλεγώ, ΔΕΝ θα παραστώ σε καμιά συνάντηση ή συζήτηση δημοσίου συμφέροντος χωρίς να γίνεται βιντεοσκόπηση και ηχογράφηση.
 • Εισήγηση συγκεκριμένων προτάσεων που αφορούν την σύσταση και τις ευθύνες της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής για την πρόληψη και αντιμετώπιση της διαφθοράς.
 • Προώθηση νομοθεσίας και κανόνων που να αναγκάζουν οργανωμένα σύνολα που ασκούν πίεση (Lobbying) να εκθέτουν τα συμφέροντά τους σε δημόσιο μητρώο και καταγραφή των συναντήσεων τους με πολιτικά πρόσωπα.
 • Προώθηση νομοθεσίας για την αποκάλυψη περιουσιακών στοιχείων που θα διατηρούνται σε μητρώο στην Βουλή και θα αφορούν τον Προέδρο της Δημοκρατίας, Υπουργούς, Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων, Δημάρχους, κοινοτάρχες και συμβούλους τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • Εισηγήσεις για θέσπιση αποτελεσματικών κανόνων και ανεξάρτητων διαδικασιών ελέγχου όλων των μορφών εισοδημάτων και περιουσιών των βουλευτών, περιλαμβανομένου διαφόρων δώρων που λαμβάνουν κατά την εξάσκηση των καθηκόντων τους έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η διαφάνεια.
 • Θεσμοθέτηση πλαισίου ώστε τα μέλη της Βουλής και οι Υπουργοί να υποχρεούνται σε γνωστοποίηση οποιασδήποτε σύγκρουσης συμφερόντων.
 • Ενίσχυση της νομοθεσίας με μέτρα και αποτρεπτικές τιμωρίες σύμφωνα με Ευρωπαϊκά πρότυπα εναντίον της διαφθοράς και της δωροδοκίας μέσα από την επιμόρφωση του προσωπικού τόσο του δημοσίου, όσο και του ιδιωτικού τομέα σε τακτική βάση, για αναγνώριση και αναχαίτιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
 • Αποκλεισμός φυσικών ή/και νομικών προσώπων που είναι υπόδικα ή που σχετίζονται με φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα που είναι υπόδικα ή καταδικάστηκαν για κατηγορίες διαφθοράς, διαπλοκής ή δωροδοκίας από το να εργάζονται στο δημόσιο ή σε οποιανδήποτε θέση του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ή να κατέχουν κρατικό αξίωμα, ή να συμβάλλονται με τη Κυπριακή Δημοκρατία σε έργα του Δημοσίου.
 • Προώθηση νομοθεσιών ώστε να αίρεται η ασυλία των βουλευτών, εκλεγμένων αξιωματούχων, υπουργών και του Προέδρου της Δημοκρατίας για έρευνες για φερόμενη εγκληματική συμπεριφορά, όπως διερεύνηση για ποινικά αδικήματα και αδικήματα διαφθοράς, χρηματισμού και διαπλοκής.
 • Προώθηση της εφαρμογής του κώδικα ηθικής και δεοντολογίας για τα μέλη της βουλής, καθώς και λεπτομερείς εισηγήσεις που αφορούν το ίδιο το περιεχόμενο του κώδικα ούτως ώστε να θεωρηθεί αποτελεσματικό στην εφαρμογή του σύμφωνα με τις εισηγήσεις της GRECO.
 • Προώθηση της μεταρρύθμισης που αφορά την Γενική Εισαγγελία με στόχο την ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας αλλά και ικανότητας των λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
 • Θα εισηγηθούμε την δημιουργία διαδικτυακής πλατφόρμας με στόχο την άμεση συλλογή πληροφοριών από τους πολίτες, επώνυμα ή ανώνυμα, ώστε ο καθένας να μπορεί να προβαίνει είτε σε εισηγήσεις είτε σε καταγγελίες που αφορούν διάφορα θέματα διαφθοράς και διαπλοκής στον δημόσιο τομέα.
 • Η βουλή πρέπει να δημιουργήσει μία ειδική επιτροπή ελέγχου με σκοπό να διασφαλίζει την σωστή εφαρμογή των νόμων που ψηφίζει αλλά και να μαζεύει πληροφορίες από πολίτες σε περίπτωση αδικιών ένεκα κενών στο νομοθετικό κείμενο. Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να εισηγηθεί άμεσα τροποποιήσεις όπου και όταν ο σκοπός μιας νομοθεσίας δεν επιτυγχάνεται και δεν διασφαλίζεται το καλό συμφέρον του πολίτη.

Η Αλλαγή Γενιάς πρεσβεύει την νέα γενιά όχι μόνο ηλικιακά αλλά και στις ιδέες και στις αντιλήψεις. Είμαστε μια ομάδα πολιτών που μας ένωσε αρχικά η απαίτηση μας για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ανάγκη της Δημοκρατίας μας για αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας και καθιέρωσης της οριζόντιας ψηφοφορίας. Το μεγαλύτερο κίνητρο που μας έφερε μαζί όμως ήταν η αγανάκτηση μας με την διαπλοκή και την διαφθορά του παλαιοκομματικού κατεστημένου και η υποταγή του στους τραπεζίτες.

Δεν ήταν πρόθεση μας να εγγραφούμε σαν κόμμα αλλά το κάναμε εξ ανάγκης και οι λόγοι είναι γνωστοί. Ιδανικά θα κατεβαίναμε σαν ανεξάρτητος συνδυασμός όπως ήταν η αρχική πρόθεση μας αλλά λόγο της αναχρονιστικής εκλογικής νομοθεσίας της χώρας μας, όπου τα κόμματα έχουν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των ανεξάρτητων υποψηφίων οι οποίοι δεν μπαίνουν στην δεύτερη κατανομή των εδρών, αναγκαστήκαμε να μετατραπούμε σε κόμμα.